444 тези про ендуро. Вступ.

Вітаю друзі.

Вже давно в мене виникла думка написати серію статей про ендуро, де були б по полицях розкладені всі терміни, поняття, види, підвиди і т.д. Адже багато хто по різному сприймає це слово. Не беруся писати підручник, але спробую донести свою суб’єктивну думку. Напевно хтось погодиться, хтось частково, але для більшості думаю буде корисно.

Отже, ENDURO (з латинської “витриваість”) зустрічається в багатьох видах спорту: авто, мото, вело і т.д.

З вікіпедії: Ендуро (лат. Indurare — винести, витримати, витерпіти) — дисципліна мотоспорту і велоспорту, змагання в якій проходять на дорогах з різним покриттям і по пересіченій місцевості з дотриманням заданого графіку руху на великі відстані протягом декількох днів.

Однак це пняття зараз стало набагато ширшим. Спробуємо вивести структуру на прикладі мотоспорту, точніше мотоциклетного ендуро.

За типом використання я б виділив 3 основних напрямки

  1. Спорт.

На спорті ми пізніше зупинимося детально і розберемо всі його види та історію.

2. Туризм.

Туризм захоплює основну масу людей і йому також приділимо особливу увагу.

3. Транспорт.

Також розглянемо сфери використання ендуро-техніки як транспортний засіб в повсякденному житті та в інших сферах.

Для кожного напрямку передбачені моделі мотоциклів, їх можна розділити на 3 основних групи.

  1. Хардендуро.

Об’єм двигуна 125-550 куб. см., 2  і 4-тактні. Вага (суха) – 95-115 кг. (Напиклад КТМ ЕХС).

Потужні і максимально полегшені аргегати для важкого бездоріжжя та можливістю нетривалого пересування по дорогах загального користування. Використовуються на змаганнях та в екстремальному туризмі. На даому типі техніки при наявних навиках можна швидко переміщатися по важкодоступних місцях різноманітного рельєфу. Використовувати мотоцикл як звичайний транспорт недоцільно, адже через малу вагу і велику потужність в нього обмежений ресурс і велика частота обслуговування. Переважно такі мотоцикли перевозять на причепі, або інши способом до місць бойової слави. Однак доза адреналіну від їзди просто зашкалює.

2. Ендуро подвійного призначення.

Об’є двигуна 125-700 куб. см., 2  і 4-тактні. Вага (суха) – 120-180 кг. (Наприклад КТМ 690 Enduro R).

Цей вид мототехніки є найбільш універсальним, адже його використовують і на бездоріжжі, і в місті, і на шосе. Двигун має великий ресурс, підвіски дозволяють їздити по хороших, поганих, і дуже поганих дорогах. Також при хороших навиках і на відпоідних шинах можна долати  важке бездоріжжя. Однак через більшу вагу, приймати участь в змаганнях на такому мотоциклі я б не рекомендував (хіба для цього виведений окремий клас). Даний вид техніки чудово підійде для туризму і як повсякднний транспортний засіб. Також більшість військових та спеціалізованих мотоциклів комплектуються на його базі.

3. Ендуро-турист.

Об’єм двигуна 800-1500 куб. см., 4-тактні. Вага (суха) – від-200 кг. (Наприклад КТМ 1090 Adventure, 1290 Super Adventure).

Мотоцикли для дальніх і тривалих подорожей. Великі і потужні двигуни, комфортні і довгохідні підвіски, місткі баки для пального, можливість перевезення багажу – все це дозволяє долати по 1000 км в день. В залежності від модифікації і типу шин, такі мотоцикли використовуються і на хайвеях, і на поганих дорогах, і навіть на бездоріжжі.

Дальше ми детально опишемо все, що було наведено вище.

Автор: Бацик Богдан.

Гуцульський екстрим.
PREVIOUS POST
Подолання перешкод
NEXT POST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *